Fă-ți o rezervare Meniu

Obezitatea de cauză endocrină

obezitateaCea mai frecventă cauză a obezității este excesul aportului nutrițional combinat cu sedentarismul, însă trebuie luate în considerare și cauzele secundare ale obezității.

Obezitatea apare în urma depozitarii energiei sub forma de lipide, proces rezultat datorită unui dezechilibru între aportul și consumul de energie. Apariția kilogramelor în plus sau dificultatea de a scădea în greutate în urma respectării programului nutrițional poate să apară și în unele boli endocrine, însă și obezitatea în sine poate determina unele dereglări hormonale.

Greutatea corporală este reglată de mecanisme endocrine și nervoase, care practic controlează echilibrul dintre consumul de energie al organismului și aportul caloric. Adipocitul secretă și exprimă un număr mare de hormoni și peptide care au rol în reglarea masei adipose, dintre care amintim leptina, rezistina, estrogenii, adiponectina, citokine, etc.

La nivelul hipotalamusului sunt situați centrii nervoși implicați în reglarea balanței energetice, activitatea lor fiind modulată de un sistem complex format din substanțe care stimulează apetitul (ex. ghrelina, neuropeptidul Y, MCH, orexinele) și cele care inhibă apetitul (ex. leptina- care creşte în obezitate, însă cu timpul are loc fenomenul de “down-regulation” și astfel dispare efectul de inhibare al apetitului).

Dintre afecțiunile endocrine însoțite de obezitate amintim:
• AFECŢIUNI ALE HIPOTALAMUSULUI : tumori, traumatisme, inflamații

• HIPOTIROIDISMUL- apare o încetinire a proceselor metabolice, retenție hidrică, împăstarea tegumentelor, constipație, piele uscată, oboseală;

• SINDROM CUSHING- creștere ponderală cu distribuție centripetă, cortizolul având efect orexigen, vergeturi roșii-violacee, hipertensiune arterială, diabet zaharat;

• INSULINOMUL- creşte aportul alimentar din cauza hipoglicemiei

• SINDROMUL OVARELOR MICROPOLICHISTICE – obezitate de tip android, pilozitate excesivă, acnee, tulburări ale ciclului menstrual, infertilitate.

• HIPOGONADISMUL este însoțit adesea de creștere în greutate.

Obezitatea are efecte adverse majore asupra sănătății, duce la creșterea mortalității,cel mai frecvent datorită complicațiilor cardiovasculare, de aceea este important adoptarea unui tratament corect. În cazul suspiciunii unei cauze secundare de obezitate, acestea trebuie excluse prin efectuarea investigațiilor clinice și paraclinice recomandate de către medicul specialist.

Chiar dacă există o cauză endocrină a obezității, tratamentul trebuie stabilit de o echipa interdisciplinară (endocrinolog, nutriţionist, psiholog) astfel încât să existe o scădere ponderală dorită și mai mult de atât menținerea greutății corporale pe termen lung.

Dr. Andreea Cozma, Medic Specialist Endocrinolog

Share

Fă-ți o rezervare acum!