Fă-ți o rezervare Meniu
Importanta fibrelor alimentare în meniul zilnic

Importanta fibrelor alimentare în meniul zilnic

Fie ca le iei din legume, fructe, semințe, cereale, fibrele au un rol important în alimentația noastră.

Cele mai importante efecte asupra organismului sunt:

1. Reducerea greutății corporale:

Fibrele induc rapid starea de sațietate si nu conțin calorii, de aceea au o importanta semnificativa în curele de slăbire si în menținerea unei greutăți adecvate. Doza zilnica recomandata de fibre este de 25 de grame pe zi, ceea ce poate fi ușor consumata într-o dieta echilibrata.

 2. Reducerea bolilor cardiovasculare

Cat mai multe fibre din cereale, fructe si legume, reduce riscul de boli cardiace coronariene, conform studiului publicat în revista Clinical Nutrition.

Cercetătorii au analizat 18 studii care au implicat mai mult de 670.000 de oameni. Cei care au consumat mai multe fibre au redus riscul de orice tip de afecțiune coronariana cu 7%, comparativ cu cei care consumat  cel mai putin. Chiar mai impresionant  a fost faptul că aportul crescut de fibre a fost asociat cu o scădere de 17% a riscului de mortalitate.

Fibrele pot împiedica, de asemenea, apariția atacurilor de cord. Într-un studiu de cohorta de s-a analizat aportul de fibre de la 43,757 profesioniștii din domeniul sănătății de sex masculin din SUA. Dupa sase ani bărbații care au consumat la aproximativ 29 de grame de fibre pe zi a redus riscul de atac de cord cu 41% , comparativ cu bărbații care au consumat doar 12,4 grame pe zi. De asemenea, acestea au scăzut riscul de boli coronariene fatale cu 55 %.

 Fiecare creștere de 10 grame pe zi, în fibre  a redus riscul de atac de cord cu 19 %.

Alte studii arata ca bărbații consuma mai multe fibre din cereale, au obținut o reducere a riscului de boli ale arterelor periferice cu aproape 40%. De asemenea, fibrele din pectina din fructe poate preveni blocarea în artera carotidă.

3. Scăderea tensiunii arteriale

 Un studiu placebo pe 110 de persoane din New Orleans, cu tensiune arteriala crescuta, au ajuns la concluzia ca o dieta bogata în fibre poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Participanții au consumat opt ​​grame pe zi de fibre solubile în apă din tărâțe de ovăz sau un placebo. Timp de 12 săptămâni tensiunea arteriale sistolice  a fost scăzută o medie de 2,0 mmHg și a presiunii diastolice cu o medie de 1,0 mmHg.

Fibrele insolubile sunt de asemenea, eficiente pentru a trata tensiunea arteriala, potrivit unui studiu prospectiv publicat în British Journal of Nutrition. Datele de la 2195 de persoane a arătat că pentru fiecare suplimentare de patru până la șase grame de fibre insolubile consumate, a tensiunii arteriale sistolice a scăzut 1,81 mmHg.

 4 .Reducerea  riscului de cancer esofagian  Barrett

 15 studii care au implicat o selecție de 16,885 de subiecți a constatat că fibrele dietetice sunt asociate cu reducerea riscului de cancer esofagian Barrett. Acesta reprezinta o modificare în epiteliul esofagian rezultat din boala de reflux gastroesofagian cronic. Rezultatul a arătat ca, pentru fiecare suplimentare de 10 grame pe zi de fibre dietetice, riscul de cancer esofagian si esofag Barrett scăzut uimitor cu 31%.

 Un alt studiu în revista Nutrition and Cancer au descoperit ca oamenii care consuma mai multe fibre din fructe și legume (13,2 grame pe zi) au avut un risc de 53 % mai mic cancer esofagian, comparativ cu cei care au consumat cel mai puțin (3,2 grame).

 Un studiu amplu , prospectiv a constatat ca persoanele care consuma fibre din fructe și cereale au un risc redus a cancerului colorectal și cancerul de colon . O dieta bogata în fibre a fost constatat, de asemenea , pentru a reduce recurenta cancerului colo-rectal cu 35% .

 Cercetătorii australieni au descoperit ca 18% din cazurile de cancer colo-rectal ar putea fi atribuite la aportul de fibre insuficiente, iar consumul câtorva de porții de fructe si legume în fiecare zi ar putea preveni 8,8 % din toate cazurile de cancer colo-rectal .

Consumul regulat de fructe si legume, cu tot cu coaja, cât si a semințelor si a cerealelor integrale(mei, hrisca, amarant, grau, quinoa) vor asigura doza zilnica de fibre pentru asigurarea unei bune funcționari a organismului. De asemenea un aport adecvat de apa este esențial, așadar nu uitați sa consumați si 6-8 pahare de apa pe zi!

 


 

 

Share

Fă-ți o rezervare acum!