Fă-ți o rezervare Meniu

Efectele produse de băuturile acidulate asupra organismului tău

În acest moment, se cunoaște faptul că băuturile acidulate dulci nu sunt bune pentru greutatea ta, dar s-ar putea fi surprins să afli cât de multe alte probleme legate de sănătate pot provoca aceste băuturi.bauturi_acidulate

 1. Apariția pubertății precoce

Cel mai recent efect pus pe lista negativă a efectelor produse de aceste băuturi este apariția pubertății precoce. Un studiu de la Universitatea Harvard a descoperit faptul  că fetele care beau mai mult de 1,5 porții de băuturi dulci(aprox. un pahar de suc ) pe zi ajung la pubertate mai devreme cu aproximativ 3 luni decât cele care beau mai puțin de 2 porții pe săptămână. Băuturile cu zahăr pot contribui la creșterea în greutate și apariția obezității, un factor cunoscut care contribuie la apațiția pubertății precoce.   Rezultatele cu privire la cauza apariției menstruației la o vârstă fragedă creste riscul unei femei pentru cancerului de sân mai târziu în viata.

2. Creșterea în greutate

Studiile pe adulți și copii au arătat că persoanele care cresc consumul de băuturi dulci, câștigă mai mult în greutate pe parcursul vieții decât oamenii care consumă mai rar. Băuturile cu zahăr sunt o mare problema pentru greutatea ta, deoarece acestea sunt încărcate cu calorii goale, care se absorb foarte repede în organism și sunt transformate în grăsime.

3. Diabetul de tip 2

Persoanele ce consuma în cantitate mare băuturi dulci au un risc de 26% mai mare de a dezvolta diabet zaharat tip 2, comparativ cu cei care beau mai putin de 1 porție pe luna. Cei care consumă în mod regulat aceste băuturi sunt mult mai susceptibili de a fi obezi, lucru care îi predispune la un risc mai mare de diabet de tip 2. Un alt risc la care suntem supuși este creșterea glicemiei si implicit a insulinei, consecințe ce determină reacții negative în organism.

4. Apariția hipertensiunii arteriale

Cei ce consumă frecvent băuturi dulci au mai multe șanse de a dezvolta hipertensiune arterială, iar renunțarea la consumul lor aduce îmbunățățiri semnificative.

5. Afecțiuni cardiace

Un studiu de la Universitatea Harvard a descoperit faptul ca bărbații care consumă zilnic  băuturi cu zahăr, au 20%  mai multe șanse de a avea un atac de cord, comparativ cu bărbații care nu consuma aceste  băuturi; rezultate similare au fost evidențiate și în cazul femeilor . Aceste băuturi sunt deosebit de dăunătoare pentru inimă, pentru că promovează inflamația și creste nivelul de grăsimi din sânge (trigliceride).

7. Apariția anumitor tipuri de cancer

Un studiu din 2013 a constatat ca femeile aflate în premenopauza, si care au consumat frecvent băuturi dulci au  de 78 % mai multe șanse de a dezvolta cancer endometrial, comparativ cu femeile care au consumat  rar aceste  băuturi îndulcite. La bărbați,  o cutie de suc pe zi , creste riscul de cancer de prostata  cu 38 %.

8. Pietre la rinichi

Un corp bine hidratat  protejează împotriva pietrelor la rinichi, iar alegerea băuturilor dulci în locul apei, creste riscul apariției pietrelor. Fructoza găsită în băuturile îndulcite creste nivelul  de acid uric, oxalat si calciu în urină,  compuși care se pot concentra și  forma pietrele.

O băutură cu zahăr pe zi sa dovedit a creste riscul atât la bărbații, cât la femei de a dezvolta guta sau artrita dureroasa . Guta este cauzată de acumularea de acid uric în articulații, și un aport ridicat de fructoză de băuturi îndulcite determină formarea de acid uric.

9. Scăderea densități osoase

Băuturile cu zahăr scad mineralizarea osoasă datorită eliminării substanțelor nutritive din organism. Acestea afectează de asemenea și dinții, favorizează dezvoltarea bacteriilor, ceea ce duce la apariția cariilor.

 

 

Share

Fă-ți o rezervare acum!