Fă-ți o rezervare Meniu

Ce sunt radicalii liberi şi care este importanţa antioxidanţilor?

antio

Radicalii liberi sunt atomi sau grupuri de atomi care afectează celulele, sistemul imunitar și pot duce la diverse boli cardiovasculare, cancer sau alte boli degenerative.

Radicalii liberi sunt considerați ca fiind o cauză a procesului de îmbătrânire și de asemenea o cauză a numeroaselor boli mentale ce apar din cauza numărului prea mare de radicali liberi în raport cu numărul prea mic de antioxidanți.

Antioxidanții sunt compuși naturali care protejează organismul de pericolul radicalilor liberi.

Iată  alimentele cu putere antioxidantă mare în conformitate cu scala ORAC(unități / 100 g produs) de care trebuie să ținem cont atunci când stabilim un program alimentar:
314.446 – pudra de cuişoare

267.536 – pudra de scorţişoară

240.000 – tărâtele de sorg bogate în tanin

200.129 – pudra de oregano uscat

159.277 – pudra de curcuma

102.700 – boabele de acai liofilizate

91.500   – pudra de roscove (carob, ceratonia)

80.933   – cacao pudră uscată şi neîndulcită

76.800   – seminţele de chimen

74.349   – patrunjelul uscat

67.553   – busuiocul uscat

48.504   – pudra de curry

28.811   – ghimbirul pudră

27.618   – piperul negru boabe

27.426   – cimbrul în stare proaspătă

27.297   – maghiranul în stare proaspătă

25.300   – fructul de lyci (sau lechee)

25.300   – fructul de goji

24.700   – polenul granule

23.636   – pudra de chili

19.600   – cojile semintelor de in

17.940   – nucile pecan

17.919   – boiaua de ardei

15.542   – frunzele proaspete de tarhon

14.840   – rădăcina de ghimbir proaspătă

13.978   – frunzele proaspete de mentă

9.645     – alunele de pădure

9.584     – coacăzele roşii crude

6.665   –  pudra de usturoi uscat

6.552  –  afinele crude

6.552  –  prunele uscate

6.259  –  prunele crude

5.347    -murele

5.346  –  usturoiul crud

5.141  –  frunzele crude de coriandru

4.882  –  zmeura crudă

4.805  –  frunzele proaspete de busuioc

4.454   – migdalele

4.392   – frunzele proaspete de mărar

4.343   – frunzele de ceai

4.275   – merele roşii

4.188   – stafidele albe

3.577   – căpşunile proaspete

3.432   – untul de arahide

3.383   – smochinele proaspete

3.365   – cireşele obişnuite dulci

3.307   – rodia

3.277   – agrişele crude

3.234   – caisele confiate

3.166   – arahidele de orice fel, crude

3.145   – varza roşie fiartă şi scursă fără sare

3.083   – broccoli crud

3.082   – merele obişnuite cu coajă

2.941   – perele crude

2.938  –  agavele fierte

2.906   – sucul de coacăze negre

2.830   – strugurii negri

2.764   – (condimentul) cardamom

2.670   – merele Golden crude cu coajă

2.386   – brocolli fiert şi nesărat

2.359   – fulgii de porumb

2.341   – sucul proaspăt de rodie

2.252   – varza roşie cruda

2.210   – merele Golden crude fără coajă

2.200   – sorgul alb boabe

2.183   – tărâţele de ovăz

2.175   – fulgii de ovăz simpli

2.150   – frunzele de sparanghel crude

2.115   – cartofii dulci copţi în coajă

2.104   – pâinea integrală de grâu

2.094   – arpagicul crud

2.050   – varza albă fiartă, scursă şi nesărată

2.036   – sucul de prune

1.963   – pâinea integrală de secară

1.948   – caju crud

1.933   – avocado

1.911   – perele verzi cu coajă

1.819   – portocalele

1.814   – piersicile crude

1.788   – sucul de struguri roşii

1.773   – varza roşie fiartă

1.767   – sfecla crudă

1.750   – merişoarele

1.736   – ridichile crude

1.695   – nucile de macadamia

1.687   – frunzele de spanac congelate şi nefierte

1.680   – cartofii roşii cu coajă copţi

1.644   – sparanghelul fiert şi scurs

1.620   – mandarinele crude

1.548   -grape-fruit-ul roz şi roşu

1540   –  fragii

1.521  – ceapa roşie crudă

1.520   – boabele de fasole marină crude

1.515   – spanacul crud

1.510   – seminţele de lucernă încolţite

1.506   – noni

1.447   – frunzele proaspete de salată verde

1.421   – pâinea integrală din amestec de cereale

1.419   – nucile braziliene uscate

1.326   – cartofii roşii copţi

1.322   – cartofii roşii cruzi

1.318   – pâinea de ovăz

1.303   – fulgii de grâu

1.301   – pătrunjelul proaspăt

1.260   – strugurii roşii proaspeţi

1.253   – ceaiul verde gata preparat

1.247   – agave crude

1.238  –  sucul de grape-fruit galben

1.225   – sucul de lămâie

1.220   – ceapa galbenă călită câteva minute

1.210   – kiwi

1.150  –  uleiul de măsline extra-virgin

1.138   – cartofii albi copţi în coajă

1.118   – strugurii albi sau verzi cruzi

1.115   – caisele crude

1.098   – cartofii roşii cruzi

1.058   – cartofii albi cruzi

1.034   – ceapa albă crudă

1.005  –  vinul de masă roşu

1.002   – sucul de căpşune

1.002   – mango crud

984   – ardeiul dulce portocaliu crud

980   – varza de Bruxelles

965   – ardei dulce galben crud

933   – vânăta crudă

923  –  ardeiul verde dulce crud

902   – cartofii dulci cruzi

884   – ananasul crud

879   – banana

856   – varza albă fiartă, scursă nesărată

847   – năutul crud

847   – ardeiul roşu călit

830   – strugurii albi proaspeţi

829   – conopida proaspătă

793   – sucul de struguri albi

791   – ardeiul dulce roşu proaspăt

759   – fasolea verde crudă

750  –  nectarinele crude

741   – mazărea galbenă crudă

726   – sucul de portocală

704   – sucul de pere

694   – ardeiul dulce galben

694   – sos de tomate

666  –  morovii cruzi

620   – conopida fiartă scursă fără sare

616   – nucile uscate

615   – ardeiul dulce verde călit câteva minute

600   – mazărea verde congelată

578   – sosul picant

568   – sucul de ananas

564   – oţetul de mere

546   – prunele roşii crude

524   – mazărea despicată seminţe mature crude

508   – varza albă crudă

497   – ţelina crudă

496   – brocolli congelat

490   – prazul crud

486   – sucul de roşii conservat cu sare

483   – dovleacul crud

481  – semintele de mac

436   – siropul de piersici conservat

413   – porumbul dulce conservat

410   – oţetul din vin roşu

408  –  sucul de mere

392   – vinul alb de masă

367   – tomatele roşii coapte

317   – morcovii fierţi şi scurşi nesăraţi

315  –  pepenele galben crud

245   – vinetele fierte scurse nesărate

214   – castraveţii cruzi cu coajă

180   – dovlecelul crud

142   – pepenele verde crud

126   – castravetele decojit crud

106   – uleiul de arahide

Statisticile arată faptul că pentru a ne menține  sănătatea, trebuie să introducem zilnic în organism o cantitate de vegetale, care sa  asigure organismului un optim de > 5.000 unități ORAC / zi.

În cazul bolilor degenerative, boli acute, cancer, limfoame, leucemii, sida,  cantitatea necesară este de  minim 30.000-50.000 unităţi ORAC / zi.

Share

Fă-ți o rezervare acum!